A megfelelő nyílászárók kiválasztása: Műanyag vagy fa?

2023. dec. 29.

A megfelelő nyílászárók kiválasztása: Műanyag vagy fa?

Az otthonunk szinte minden aspektusában meghatározza életünk minőségét, és ez különösen igaz a nyílászáróinkra

 

A megfelelő ablakok és ajtók kiválasztása nemcsak esztétikai, de praktikus szempontból is fontos

 

Ebben a cikkben részletes útmutatót adunk a legfontosabb szempontokról, amelyeket figyelembe kell venni a nyílászáró választásához.

Ebben a cikkben részletes útmutatót adunk a legfontosabb szempontokról, amelyeket figyelembe kell venni a nyílászáró választásához.

A nyílászárók anyaga: műanyag vagy fa?

 

Az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak a választás során, az az anyag, amiből a nyílászáró készül. A fa nyílászárók természetes megjelenésükkel, masszivitásukkal és tartósságukkal sokak számára vonzóak lehetnek. Azonban a műanyag nyílászárók technológiája, szigetelőképessége és minősége az elmúlt évtizedekben jelentősen fejlődött.

 

A műanyag nyílászárók előnyei

 

Tartósság

 

A műanyag nyílászárók nem kizárólag műanyagból készülnek. A merevítés és a keret masszív, rozsdamentes acélból áll, ami jóval tartósabb, mint a fa. Ennek köszönhetően a műanyag nyílászárók nem deformálódnak vagy vetemednek az idő múlásával.

 

Színtartás

 

A műanyag nyílászárók UV-védelemmel vannak ellátva, így az évek múlásával is megőrzik eredeti színüket. Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódnunk a napfény okozta elszíneződés miatt.

 

Karbantartás

 

A műanyag nyílászárók karbantartása szintén egyszerű. Az alapvető tisztításon és az olajozáson túl nincs szükség további munkára. Nem szükséges például a mázolással bajlódnunk.

 

Élettartam

 

A műanyag nyílászárók élettartama akár harminc év is lehet. Ehhez azonban fontos, hogy megbízható cégtől vásároljunk, amely minőségi terméket és szervizelést biztosít.

 

Nyílászáró ára

 

A műanyag nyílászárók általában nem drágábbak a fa nyílászáróknál, de legalább annyira tartósak. A cél az, hogy a legoptimálisabb ablakot vagy ajtót válasszuk otthonunkba.

 

A fa nyílászárók előnyei

 

A fa nyílászárók természetes megjelenésükkel és meleg hangulatukkal sokak számára vonzóak lehetnek. Emellett a fa nyílászárók kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Természetes megjelenés

 

A fa nyílászárók természetes megjelenése elegáns és meleg hangulatot kölcsönöz a lakásnak. A fa textúrája és színe egyedi és időtlen.

 

Nyílászáró hőszigetelése

 

A fa nyílászárók kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami hozzájárul a lakás energiahatékonyságához.

 

Nyílászáró hangszigetelése

 

A fa nyílászárók kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek, ami különösen fontos lehet, ha zajos környezetben élünk.

 

Fenntarthatóság

 

A fa nyílászárók környezetbarát alternatívát jelentenek. A fa megújuló anyag, és a fa nyílászárók élettartama végén biológiailag lebomlanak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fa nyílászárók több karbantartást igényelnek, mint a műanyag társaik. Rendszeres mázolásra és olajozásra van szükség ahhoz, hogy a fa nyílászárók megőrizzék szépségüket és tartósságukat.

 

Funkció és stílus

 

A nyílászárók kiválasztásánál fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen funkciót fognak betölteni. Például keresünk-e biztonsági bejárati ajtót lépcsőházba, vagy oldal világításos ajtót kertes házba? Kifelé nyíló vagy toló erkélyajtót szeretnénk? Fixablakra vagy váltószárnyas ablakra van szükségünk?

Az építészeti stílus is fontos szempont. A nyílászáróinknak harmóniában kell lenniük egymással és az épület többi elemével. Ennek érdekében érdemes szakemberek segítségét kérni a döntés során.

 

Méretezés

 

A nyílászárók méretezése fontos szempont a vásárlás során. Nem mindegy, hogy pontosan mit mérünk, és tisztázni kell, hogy a cég névleges vagy tényleges méreteket adott meg. Számolnunk kell-e a falegyenetlenséggel? Szükség van-e toktoldóra, szeretnénk-e redőnyt is szerelni az ablakhoz? A legjobb, ha a méretezést a BAUDOR szakemberei végzik el a helyszínen, így elkerülhetjük a félreértéseket és a bosszúságokat.

 

Mennyire megbízható a cég? Mennyi a garancia?

 

Mielőtt megrendelnénk a nyílászárókat, érdemes megvizsgálni a cég hátterét. Mennyi ideje működik a cég? Milyen visszajelzéseket kapott a felhasználóktól? Lehet, hogy egy stabil, megbízható cég valamivel drágábban adja a terméket és a szolgáltatást, de cserébe nem fog lelépni egy jól-rosszul elvégzett munka után.

 

Összegzés

 

Reméljük, hogy ez a cikk segített a nyílászárók kiválasztásában. Akár műanyag, akár fa nyílászárót választunk, a legfontosabb, hogy megbízható cégtől vásároljunk, és figyeljünk a nyílászárók funkciójára, stílusára, méretére, hőszigetelő képességére és a gyártó által vállalt garanciára. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb döntést hozzuk.

További bejegyzések

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük