Zsaluzia mint árnyékoló. A napjaink legkeresettebb árnyékolója

2023. máj. 2.

Zsaluzia mint árnyékoló. A napjaink legkeresettebb árnyékolója

A külső nyílászárókról szóló beszélgetések során az emberek többsége kétségtelenül egyből a redőnyökre gondol, de a zsaluzia lehet a megfelelő választás

 

Olyan termékre, amelynek nagy múltja van az olyan országokban, mint Magyarország, és amely kezdetben fából készült, de ma már elsősorban inkább alumíniumot használnak

Mindazonáltal, mivel az építőipar egyre inkább átveszi a kortárs dizájn trendeket és futurisztikus megjelenésű otthonokat hoz létre, a redőnyök iránti keresletet az utóbbi időben nem lett annyira keresett, mint a zsaluzia.

Ezek a zsaluziák a redőnyök ideális alternatívájaként szolgálnak, közel azonos funkcionalitást biztosítanak, de modernebb esztétikával és jobb árnyékolási lehetőségekkel.

Ezek a zsaluziák a redőnyök ideális alternatívájaként szolgálnak, közel azonos funkcionalitást biztosítanak, de modernebb esztétikával és jobb árnyékolási lehetőségekkel.

Engedje meg, hogy bemutassuk Önnek a zsaluziát, amit sokan az ablakburkolatok jövőjének titulálnak!

 

Zsaluzia története

A redőny és a zsaluzia között gyakran húznak párhuzamot az árnyékolókat kereső vásárlók, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy a két árnyékoló története egy tőről ered.

A régészek és a szakértők egyöntetűen úgy vélik, hogy a zsaluzia és a redőny múltja a Római Birodalomig vezethető vissza, ugyanis a 6. század környékén itt használták először a zsalut, mely akkor még egészen más szerepet töltött be (leginkább az ablaknyílások zárását szolgálta), de így is minden mai kültéri árnyékoló elődjeként tette a dolgát.

A ma már közismert zsaluzia közvetlen elődje Joseph W. Walker nevéhez köthető, aki a massachusettsi Malden településen szabadalmaztatta a forgatható redőnylécek ötletét 1901. november 26-án.

Ez alapján azt hihetnénk, hogy ez az árnyékolótípus az Egyesült Államokból származik, de Walker valójában a mediterrán vidékeken látott zsalugáter ötletét ültette át egy modernebb, kompaktabb és sorozatgyártásra is alkalmas termékké, mely nemcsak nyáron, hanem télen is alkalmas lehet az árnyékolásra, valamint a magánélet védelmére egyaránt.

A szabadalmaztatás ugyanakkor nem jelentett egyet a zsaluzia elterjedésével, legalább fél évszázad kellett ahhoz, hogy Amerikában népszerűvé váljanak, és bár ebben az időszakban már Európában is ismerték akkor még fából készült változataikat, a második világháború utáni hanyatlás azonban világszerte visszavetette hódító útját.

Az ötvenes években azonban Van Ellis Huff, a Floridai Egyetem egyik mérnöke újra elővette az ötletet, és megalkotta a ma ismert zsaluziák alumínium változatát, melyek évtizedeken át hűtötték az otthonokat a légkondicionáló megjelenéséig, népszerűségük pedig ma is töretlen, bár a világ néhány régiójában – így köztük Magyarországon – csak az elmúlt esztendők során ismerték fel igazán hatékonyságát és jelentőségét.

 

Zsaluzia típusok a beépítés módja szerint

Külső tokos zsaluzia

A külső tokos zsaluziák legnagyobb előnye, hogy bármikor és szinte bármilyen nyílászáró mellé felszerelhetők, hiszen speciális kialakításuknak köszönhetően az ablakok és az ajtók méretéhez, valamint megjelenéséhez igazíthatók, ezáltal akár a meglévő tokokhoz vagy homlokzathoz is illeszthetjük ők.

Felszerelésükhöz nem szükséges a falszerkezet jelentősebb megbontása, és bár a rögzítés jellemzően erős csavarokkal történik, ezek felhelyezése nem tesz kárt a homlokzatban vagy a nyílászáró tokszerkezetében, a rögzítés helye minden esetben eltakarható.

Ebből kifolyólag nincs szükség semmilyen helyreállítási munkálatra a telepítést követően, noha ennek az ára, hogy a teljes szerkezet látható lesz kívülről, ami az esztétika tekintetében nem a legelőnyösebb megoldás, noha modern megjelenésű házakon sokan tekintenek rá egyfajta extra dizájnelemként, mely meglepően látványos kontrasztba állítható a homlokzattal.

A tokszerkezet kiemelkedése a takaróelemek jóvoltából ugyanis összességében kellemesen elegáns hatást kelthet, miközben ez a tulajdonság egyáltalán nem befolyásolja az árnyékolási képességet.

A külső tokos zsaluzia ugyanis az egyetlen kültéri árnyékoló, mely forgatható lamellákkal képes páratlanul alapos fényszabályozást kínálni, ezáltal a teljes fényzárás mellett úgy teremthető vele félárnyék, hogy közben a magánéletünk védelme sem szenved csorbát. Erre a redőny egyáltalán nem képes, de a beltéri megoldások közül is csak a reluxa.

A kimagasló árnyékoláson túl a külső tokos zsaluzia masszív alumíniumból készül, és míg robusztusságával növelhetjük otthonunk védelmét, megfelelő kialakítás mellett motorizálhatjuk, speciális szenzorokkal pedig önműködővé is tehetjük.

Vakolható tokos zsaluzia

A teljesítmény tekintetében a vakolható tokos zsaluzia ugyanazokkal a pozitívumokkal rendelkezik, mint a külső tokos megoldások, azonban megjelenésével és néhány egyéb tulajdonságával sokkal többre is.

A legfontosabb különbség a vakolható- és a külső tokos zsaluzia között, hogy előbbi a nevéhez hűen egy teljesen beépített megoldás, vagyis nincs a homlokzatból kiemelkedő tokszerkezet, az árnyékoló lefutói és egyéb alkatrészei teljes egészében beépülnek a falszerkezetbe, így gyakorlatilag csak a lamellák és a keskeny lefutó maradnak láthatók.

Ez az alternatíva nemcsak az esztétika tekintetében képes feldobni otthonunkat, hanem többek között a hang- és hőszigetelő képességek terén is sokkal előnyösebbek.

A kellemesebb megjelenésnek természetesen szintén megvan a maga ára, ezáltal korábban kialakított homlokzat esetén le kell mondanunk róla, mert a vakolható tokos megoldást kizárólag építkezéskor, esetleg utólagos hőszigeteléskor lehet beépíteni, ellenkező esetben olyan sok bontással és helyreállítással jár együtt, hogy a külső tokos megoldáshoz képest túl magasak lennének a költségeink.

Ezt leszámítva azonban a vakolható zsaluzia is szabadon színezhető, maximálisan a homlokzathoz vagy a nyílászáróhoz igazítható, képes növelni a komfort mellett otthonunk biztonságát – mind a vagyonvédelem, mind a magánéletünk tekintetében –, hovatovább könnyedén motorizálható és automatizálható is.

Zsaluziatípusok a lamellaformák szerint

C lamellás zsaluzia

A C lamellás zsaluzia összességében a legklasszikusabb megoldás, mely a speciális C formára kiképzett lamelláknak köszönhetően az egyik legjobb szabályozhatóságot és beállításokat is kínálja. Kiváló minőségű árnyékolással és szabályozhatósággal büszkélkedhet, ellenben a hang- és hőszigetelés tekintetében ma már léteznek sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkező, ellenben drágább megoldások is.

S lamellás zsaluzia

Az S lamellás zsaluziák a korábbi C típusú modellek továbbfejlesztett változatai, melyek az alakos peremezés segítségével nemcsak merevebbek lettek, hanem speciális kialakításuk révén minden téren jobb tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Lényegesen jobb fényszabályozást biztosítanak, és a sötétítésben egyaránt előnyösebb tulajdonságúak, ami leginkább jobb záródásuknak köszönhető.

Az S lamellák mindemellett a hang- és a hőszigetelés terén is fontos szerepet játszanak, köszönhetően az erős UV-védelemmel ellátott gumicsíkoknak, melyek a profilozás során az alsó élbe kerülve fokozzák a záródást, és minimalizálják a zajhatást.

Z lamellás zsaluzia

A Z lamellás zsaluziák az S típusok finomhangolt változatai, melyek nemcsak még merevebbek, hanem még jobb záródást is kínálnak, ezáltal a kérdéses termékkategória legjobbjainak tekinthetők.

Ez a konstrukció a legjobban szabályozható rendszer mindközül, a lamellák könnyű állításának és speciális alakjának köszönhetően pedig a belső helyiségek árnyékolásának páratlan finomhangolását teszi lehetővé.

Az élre került gumicsíkok jóvoltából ráadásul nemcsak a záródás lesz sokkal pontosabb – szinte 100 százalékos fényzárást kapunk tőle, mint a redőnytől –, mindemellett még a külső zajok megszűrése sem okoz neki gondot, sőt otthonunk hőszigetelése egyaránt megtámogatható vele.

Zsaluziatípusok a mozgathatóság szerint

Hajtókaros zsaluzia

A hajtókaros mozgathatóság a zsaluzia működtetésének leghagyományosabb módja, amit egyre jobban kiszorítanak ugyan a motorizált megoldások, de mivel ez a modernizálás az egyik legjelentősebb árképző is egyben, ezért a kurblis alternatíva népszerűsége még mindig töretlen.

A hajtókar szerkezete rendszerint a nyílászáró tokszerkezetének valamelyik felső sarkán keresztül vezethető be a lakásba egy mutatós, jellemzően erős könnyűfémből készült karként, melynek belső része az árnyékoló tengelyéhez kapcsolódik, markolatát pedig jellemzően szabadon hagyják.

A működés a hajtókaros zsaluziánál a pálca forgatásával valósul meg, ezáltal az egyik irányba történő folyamatos tekeréssel leereszthetők és lezárhatók a lamellák, míg az ellenkező irányú mozgatással a lécek nyílása érhető el. A rendszer legnagyobb előnye, hogy úgy kínál páratlan minőségű fényszabályozást, hogy közben a magánélet védelme sem szenved csorbát. Noha ma már nem nevezhető korszerű megoldásnak, ellenben a zsaluzia működtetése rendkívül egyszerű általa.

Motorizált zsaluzia

Amennyiben a legtöbbet szeretnénk kihozni zsaluziáinkból a működés tekintetében, akkor a motorizált megoldás a legjobb alternatíva. Ilyen esetekben nincs bevezetett hajtókar – vagyis növelhető az esztétika -, a működtetést ugyanis egy erős elektromotor végzi, mely a közhiedelemmel ellentétben nem növeli meg az árnyékoló méretét, hovatovább a működését sem teszi hangosabbá.

A motorizálás a redőnyhöz hasonló módon történik, ezáltal az elektromotort a tengelynél helyezik el, vagyis a szerelés és bekötés feltétele, hogy vagy külső kábelcsatornán, vagy a falba vésve elvezessük az árnyékolóhoz az elektromos hálózatot.

Emiatt a telepítés értelemszerűen egy kicsit körülményesebb, azonban a kényelem és az automatizálási lehetőségek miatt sokkal előnyösebb is, hiszen a zsaluzia működtetése így fali kapcsolóval, de akár egy könnyen kezelhető távirányítóval egyaránt megoldható.

A kis túlzással hangtalan működtetés és a páratlan beállítások miatt ráadásul a motorizált zsaluzia a különféle érzékelők telepítésével megannyi lehetőséget kínál az automatizált megoldások tekintetében is.

Az okos-zsaluziáról

Az okos-zsaluziáról

Az elmúlt néhány évben a különféle intelligens megoldások az élet minden területét behálózták, így az árnyékolástechnikai piacon belül a zsaluziák között is megjelent egy teljesen új típus, az úgynevezett okos-zsaluzia.

Ebbe a kategóriába ma azokat a motorizált zsaluziákat sorolhatjuk, melyek a különféle kiegészítő érzékelők és időzítők segítségével nemcsak egy-magukban képesek az önműködésre, hanem más rendszerekkel, akár egy komplett okos otthon rendszeréből is ki tudják venni a részüket.

Az okos-zsaluziák az okosredőnyökhöz hasonlóan felszerelhetők általános időzítőkkel, de olyan fényre vagy szélre érzékeny szenzorokkal is, melyek képesek automatizált működést kínálni az árnyékolónak bizonyos események alkalmából. Ilyen többek között a hirtelen keletkező vihar, a nagy szél vagy éppen a túl erős napsütés, melyektől nemcsak otthonunkat, hanem nyílászáróinkat is megvédhetjük.

Az okosrendszerek jóvoltából ráadásul az árnyékolók működése bármikor felülírható és módosítható, sőt mi több, manuálisan is bármikor közbeavatkozhatunk, ehhez pedig nem is kell a közvetlen közelükben lennünk, az internet korában ugyanis egy okostelefon vagy egy számítógép is elegendő lesz hozzá.

Egy jól programozott árnyékoló egyébiránt megannyi pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A kombinálhatóságnak köszönhetően például rengeteget spórolhatunk vele, hiszen a termosztáttal összehangolva folyamatosan szabályozható a belső fűtés, amit hozzáigazíthatunk a kinti időjáráshoz.

Ha ugyanis a zsaluzia érzékelője azt tapasztalja, hogy odakint kellemesen süt a Nap, akkor a lamellákat automatikusan kinyitja, beengedi otthonunkba a fényt, mely ettől kellemesen felmelegíti a belső helyiségeket, párhuzamosan pedig letekeri a termosztátot a kisebb fogyasztás érdekében.

Ez a rendszer természetesen oda- vissza működik, hovatovább a világítással, a klímával vagy akár háztartási gépekkel egyaránt kalibrálható, de akár otthonunk biztonságát is növelhetjük vele.

Ez a rendszer természetesen oda- vissza működik, hovatovább a világítással, a klímával vagy akár háztartási gépekkel egyaránt kalibrálható, de akár otthonunk biztonságát is növelhetjük vele.

Az automatizált működésű redőnyök ugyanis az önműködő mivoltuknak köszönhetően még akkor is azt a hatást keltik, hogy valaki otthon tartózkodik, ha a lakók valójában már hetek óta elutaztak.

Miért a zsaluzia?

Fényszabályozás

A kültéri árnyékolók közül a zsaluzia az egyetlen, mely a forgatható lamellái miatt képes páratlanul alapos fényszabályozást kínálni.

Ez sokkal nagyobb pozitívum, mint ahogyan sokan gondolják, hiszen a forgatható lécekkel folyamatos finomhangolás mellett biztosíthatjuk a kintről beeső fény mértékét, ezáltal a közel 100 százalékos fényzárástól kezdve a teljes fényáteresztésig gyakorlatilag bármit beállíthatunk az éppen aktuális igényeinkhez igazodva.

A redőnyhöz mérten a zsaluzia nagy előnye, hogy a lamellák megfelelő irányú és mértékű mozgatásával nem kell lemondanunk a betekintés elleni védelemről sem, hiszen a megdöntött lécek a fényt beengedik, de a kíváncsi tekinteteket bizonyos állásban még akkor sem, ha odakint besötétedett, otthonunkban pedig fel van kapcsolva a világítás.

Modern megjelenés

A legtöbben azért döntenek a zsaluzia vásárlása mellett, mert a redőnyhöz mérten sokkal modernebb megjelenést kínál. Ezt a hatását külső- és vakolható tokos megoldás esetén egyaránt képes biztosítani, hiszen egy robosztus, de mégis könnyen kezelhető szerkezetről van szó, melynek nemcsak a működése, hanem fémes hatású megjelenése egyaránt hozzájárul ennek a hatásnak az erősítéséhez.

Általánosságban kijelenthető továbbá, hogy a kültéri forgatható és mozgatható szerkezet még egészen szokatlan megoldás a gyakorlott szemek számára is, hiszen hiába tűnik érzékenynek és sebezhetőnek, a zsaluzia biztonságos és tartós rendszert képez, mely teljes zárás esetén közel olyan homogén felületet eredményez, mint egy redőny.

Hőszigetelés

Bár a legtöbb otthonra azért kerül zsaluzia, hogy a nyári időszakban megakadályozza a kellemetlen napsugarak bejutását a lakásba, azonban ez a modern árnyékoló sokkal többre képes ennél. Példának okáért a hőszigetelés tekintetében is képes megtámogatni otthonunkat, illetve nyílászáróink tulajdonságait, méghozzá a nyári és a téli időszakban, sőt az átmeneti évszakokban egyaránt.

Dacára ugyanis a szigetelt modern nyílászáróknak, még mindig az ablakok és az ajtók a legkényesebbek a hőcsere tekintetében, vagyis télen a legtöbb meleg rajtuk keresztül szökik el, nyáron pedig itt áramlik be. Hogy miként segíthet megakadályozni vagy csökkenteni ezt a hatást a zsaluzia?

Egészen egyszerűen, amint ugyanis ismert, az árnyokolót a nyílászáró elé szerelik, ezáltal a lamellák megfelelő irányú forgatásával és zárásával egy olyan homogén felületet képezhetünk az ablakok és az ajtók előtt, ami megakadályozza, hogy a nagy hideg vagy a nagy meleg, esetleg a szél közvetlenül érje őket.

A zsaluzia teljes lezárásával tehát egy extra légréteget képezhetünk az ablakok és az ajtók elé, ami hozzájárul a szigetelés kialakításához, vagyis a kellemes benti hőmérséklet sokkal később és sokkal nehezebben találkozik a kinti szélsőséges közeggel, tehát a hőcsere folyamata sem következik be olyan könnyen, mint árnyékoló nélkül.

Ezt a hatást a szigetelt és speciális lamella-formájú zsaluziákkal ráadásul még tovább fokozhatjuk, hiszen ezek még hatásosabban akadályozzák az extrém meleg vagy hideg beáramlását a nyílászáróhoz, miközben a hőszigetelés természetesen más formában is megnyilvánul majd. Példának okáért kánikulák idején még azelőtt kizárhatjuk lakásunkból a forró napsugarakat, hogy azok elérnék és felmelegítenék a belső helyiségeket, ezzel is rontva otthonunk komfortszintjét.

Zajszigetelés

A hő mellett a zsaluziák ráadásul a hangot is képesek megszűrni, méghozzá pontosan a fentiekben részletezett hatás segítségével. A teljesen lezárt lamellák ugyanis felfogják és megtörik a kinti zajforrások hanghullámait, melyek így legyengülve érik el ablakainkat, és még tovább halkulva jutnak el a belső helyiségekbe. A hőszigeteléshez hasonlóan a zsaluziák hangszigetelése is növelhető a lamellák speciális alakjával, illetve a kapcsolódó gumitömítésekkel, ezek megléte ugyanis még hatásosabban képes megtörni vagy felfogni a kinti zajokat.

Vagyonvédelem

A hő és a hang mellett ráadásul az illetéktelen behatolóktól is képes megóvni otthonunkat egy minőségi zsaluzia! A robosztus alumíniumszerkezet már önmagában olyan masszív hatást kelt, mely leeresztett és összezárt lamellák mellett gyakorlatilag áthatolhatatlan réteget képez, hiszen nincs olyan betörő, aki ezen a fémszerkezeten gyorsan és hangtalanul képes lenne átjutni.

Az általános fizikai tulajdonságok mellett a zsaluziák ráadásul a megtévesztéssel is sokat tehetnek otthonunk vagyonvédelméért, hiszen egy motorizált, speciális szenzorokkal vagy időzítőkkel automatizálható szerkezet képes arra, hogy megtévessze a behatolókat, lévén még akkor is azt a hatást kelti, hogy van otthon valaki, ha egyébként már órák vagy napok óta senki sem tartózkodik a lakásban.

Színezhetőség

Nem elhanyagolható tényező a zsaluziák kiválasztásakor a színezhetőség sem. A termék teljes tokszerkezete és a lamellák is eltérő árnyalatot kaphatnak a gyártáskor, ezáltal csak a megrendelő fantáziáján és pénztárcáján múlik, hogy egy zsaluzia homogenizálódjon a homlokzattal, vagy inkább kellemes kontrasztot képezzen vele.

Merthogy bár ezen a téren a szivárvány szinte minden színében kérhetjük árnyékolóinkat, ellenben ez minden esetben feláras szolgáltatás, azonban egy otthon megjelenése minden bizonnyal sokaknak megérhet ennyit.

Érdemes egyébiránt alaposabban is körülnézni a magyar piacon, hiszen több olyan forgalmazóba is belefuthatunk, akik legalább az alapszíneket extra költségek nélkül adják, a megrendelők többsége ugyanis már ezek között megtalálhatja számításait.

 

Amit egy zsaluzia vásárlása előtt tudni kell!

Helyszíni felmérés

A helyszíni felmérés alighanem a legfontosabb minden egyes árnyékoló megrendelése előtt, és a leglényegesebb tudnivaló, hogy soha nem minősül megrendelésnek, de nem terhelhetnek minket semmiféle kötelezettséggel sem.

Ezért bevett szokás sok vállalkozónál, hogy már maga a felmérés is pénzbe kerül, amit viszont ki kell fizetni, noha sok helyen az esetleges megrendelés során levonják a végösszegből.

Ezt ne vegyük rossz néven, hiszen a helyszíni felméréssel valahol mi is raboljuk a vállalkozó idejét, hovatovább az üzemanyag is pénzbe kerül. Persze vannak vállalkozások, akik ezt ingyen kínálják bizonyos távolságon belül, így érdemes alaposan körbenézni a választás előtt.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a helyszíni szemle még több nyílászáró esetében sem tart tovább 30-40 percnél, mely magába foglalja a részletek átbeszélését, valamint a pontos méretvételt, amihez a leendő kivitelező általában minden szerszámot és kiegészítőt, így például létrát is hoz magával.

Nyilván a felmérés óriási mértékben függ igényeinktől és attól, hogy kialakult-e már az első alkalommal a kölcsönös bizalom. A külső tokos zsaluziáknál egyébiránt a folyamat általában rövidebb ideig tart, hiszen itt csak méretvételre és az igények rögzítésére van szükség, a vakolható változatoknál azonban nélkülözhetetlen a tervrajz áttanulmányozása, bizonyos esetekben pedig még az építési vállalkozóval való egyeztetés is.

Garancia

Bár rengetegen még mindig félvállról veszik a kérdést, azonban az árnyékolástechnika világában, így a zsaluziák kapcsán is rendkívül fontos téma a garancia, hiszen egy olyan érzékeny szerkezetről beszélünk, melynek javítása egészen korlátozott, ezáltal, ha ritkán probléma van vele, akkor nem kizárt, hogy a komplett rendszert cserélni kell hozzá.

Ez pedig garancia nélkül nem egy párforintos művelet, vagyis nem mindegy, hogy egy vállalkozó csak 2 év szavatosságot vállal a termékére, vagy 5 évet, hiszen utóbbira is találunk példát a magyar piacon. Öt év alatt ugyanis rengeteg megpróbáltatás érheti az árnyékolókat, ezáltal, ha gyártási hibás darabot fogtunk ki – ez sajnos a prémium termékeknél is előfordulhat –, akkor az első öt évben az efféle hibák és hiányosságok garantáltan kibuknak majd.

A megrendelés előtt tehát nagyon fontos tisztázni a garancia részleteit és időtartamát, de ügyeljünk a megfelelő papírozásra és hivatalosításra is, hiszen sajnos a magyar piacon még mindig rengetegen trükköznek ezzel. Ezért is rendkívül lényeges, hogy a lehető legkörültekintőbben válasszunk magunknak megfelelő vállalkozót, ellenkező esetben könnyedén ráfizethetünk a kapkodásra.

Beépítés

A beépíthetőség szerint a zsaluziákat nagyon fontos külön választani a tokszerkezet tekintetében, hiszen egy külső- és egy vakolható tokos típus jelentős eltérést mutathat fel ezen a téren. A kettő közül értelemszerűen a külső tokos megoldás felszerelése a legkönnyebb, melyet ablakszárnyra vagy homlokzatra telepítenek egyszerű, de masszív csavarokkal.

Elsőként mindig a tokszerkezet beállítása és rögzítése történik meg, majd apránként a zsaluzia tengelye, hajtása és lamella-szerkezete kerül felhelyezésre, a legutolsó lépés pedig mindig a takarók szerelése lesz. Közben az ablaktokra rögzített árnyékolóknál megtörténik a hajtókar bevezetése – a bal- vagy a jobb felső sarok átfúrásával –, míg a homlokzatra erősített típusoknál az elektromotor bekötése és beállítása, lévén ezek a változatok nem működtethetők kézi meghajtással.

Ha mindez megtörtént, a zsaluzia rögtön használatba is vehető!

A vakolható tokos zsaluziáknál a beépítés egy sokkal összetettebb folyamat, hiszen kizárólag építkezéskor vagy hőszigeteléskor lehet telepíteni, méghozzá közvetlenül azután, hogy a nyílászárókat beépítették, tehát több vállalkozót kell összehangolni a művelethez.

Amint ugyanis a zsaluzia rögzítésre került – rendszerint a falszerkezethez erősítik –, bevezették a hajtókart, illetve bekötötték az elektromotort, az árnyékoló azonnal használatba vehető, hovatovább a kőművesek nekiláthatnak a tokszerkezet burkolásának, amivel kialakítható a homlokzat végleges formája.

Gyakori hibák

A kültéri árnyékolók közül a zsaluzia ugyanolyan masszív, mint az alumínium redőny, vagyis szerkezetileg nagyon nehéz kárt tenni benne, nagyon ritkán sérülnek csak meg, ellenben mint minden mozgó szerkezetnek, úgy ennek is vannak típushibái, melyek önmagához mérten gyakrabban jelentkezhetnek.

Ide sorolható többek között a felhúzó szál elszakadása, ami gyakorlatilag a redőny gurtnijának felel meg, mely bár nagyon erős alapanyagból készül, a rendszeres használat mellett azonban elvékonyodhat, hosszabb távon pedig el is szakadhat.

Szintén gyakoribb a meghibásodás esélye a zsaluziák forgatásához kapcsolódó házaknak, hiszen a felhúzó szál mellett ez kapja a második legnagyobb terhelést, de az összes mozgó alkatrész esetén jelentkezhet kopás, melyek először csak szorulásban vagy akadásban jelentkezhetnek, később azonban kisebb mechanikai hibák léphetnek fel, melyeket nem árt időben észlelni és likvidálni.

A zsaluziának egyébiránt a legtöbb alkatrésze nagyon könnyen szerelhető és cserélhető, legyen szó akár magukról a lamellákról, akár hajtószerkezetről vagy a tengelyről, de ezekhez ritkán, jellemzően csak fizikai hatás következtében kell hozzányúlni.

Gyakran ismételt kérdések

A zsaluzia olyan, mint a reluxa?

Röviden és tömören igen, a működési-, illetve árnyékolási elv tekintetében egészen hasonló a kettő, de míg a zsaluzia egy kültéri megoldás masszív alumínium lamellákkal, addig a reluxa egy beltéri alternatíva, műanyag árnyékoló lécekkel.

A zsaluzia előnye a nagyobb hatékonyság, valamint a motorizálhatóság, míg a reluxa egy olcsóbb alternatíva, de sem az árnyékolás, sem a szigetelés terén nem számíthatunk tőle ugyanolyan hatásra.

A zsaluzia kizárólag kültéri megoldás?

Bár igény esetén beltéren is alkalmazható, a zsaluziát mind az anyaghasználat, mind a kialakítás tekintetében kültéri telepítéshez tervezték, ezáltal amennyiben belül szeretnénk hasonló működési elven alapuló árnyékolót, akkor a reluxa lehet a jó alternatíva.

Mennyire befolyásolja negatívan a szellőzést egy zsaluzia?

Nyitott lamellák esetén a zsaluzia egyáltalán nem akadályozza a friss levegő áramlását, vagyis otthonunk szellőzése ugyanúgy biztosított lesz, mint nélküle. Teljesen leeresztett és zárt állapotban azonban a redőnyhöz hasonlóan már útját állja a légcserének, és bár a friss levegő így is szivárog majd befelé, a teljes átszellőztetés azonban ilyenkor meghiúsulhat.

Akadályozza a kilátást a zsaluzia lamellakötege?

Túl keskeny szerkezetű ablakoknál, valamint külső tokos szerelés esetén a zsaluzia lamellakötege gyakran negatívan befolyásolhatja a panorámát, azonban ez számtalan tényezőtől függhet, így a fentiek mellett a lamellaformától, az ablaknyílástól, valamint a telepítés minőségétől. Amennyiben a zsaluzia összegyűjtött lamellái befolyásolják is a kilátást, az néhány milliméternél nem lesz jelentősebb, így nem beszélhetünk túlzott negatívumról.

Milyen hatást kínál a betekintés elleni védelem terén egy zsaluzia?

Bármilyen lamellaformát is választunk magunknak, teljesen zárt állapotban a zsaluzia palástja maximálisan kizárja otthonunkból a kíváncsi tekinteteket még akkor is, ha odakint besötétedett, a lakásban pedig ég a villany.

Sőt mi több, a forgatható lamellák miatt ez a hatás még napközben is kihasználható, hiszen a megfelelő állásban a zsaluzia képes úgy félárnyékot teremteni otthonunkban, hogy közben a privát szféránk sem szenved csorbát.

A vagyonbiztonságban is jeleskedik a zsaluzia?

Határozottan, hiszen az erős alumínium szerkezet teljesen zárt állapotban egy kis túlzással áthatolhatatlan réteget képez a nyílászáró előtt, melyet rendkívül nehéz megkezdeni, pláne gyorsan és hangtalanul.

A motorizált és önműködő zsaluziák ráadásul könnyedén be is tudják csapni az illetéktelen behatolókat, hiszen még akkor is azt a hatást kelthetik, hogy tartózkodik otthon valaki, ha egyébként órák vagy napok óta senki sincs a lakásban.

Mennyi karbantartást és takarítást igényel a zsaluzia?

Egy minőségi és megfelelően telepített zsaluzia semmilyen karbantartást nem igényel, ellenben fontos, hogy az első problémák jelentkezésekor szakembert hívjunk, hiszen ilyen esetben alaposan csökkenthetjük az esetleges javítási költségeket.

A takarítással azonban nem szabad spórolnunk az árnyékoló kapcsán, pláne abban az esetben, ha forgalmasabb utak mellett lakunk, hiszen a sok por és kosz lerakódhat a mozgó alkatrészeken, ezzel nehezítve vagy akadályozva a zsaluzia működését, ami így a kosztól könnyedén tönkremehet.

Minden esetben bevezethető a lakásba a zsaluzia hajtókarja?

Nem, egy zsaluzia hajtókarja csak akkor vezethető be a házba, ha az árnyékoló a nyílászáró tokszerkezetére lett felerősítve, és annak valamelyik felső sarkába egy akkora – rendszerint 3×5 centiméteres – nyílás fúrható, mely elegendő a kurbli szerkezetének rögzítéséhez. Ha ez a két feltétel nem teljesül, két lehetőségünk van.

Az egyik, hogy a zsaluzia hajtókarja kívülre kerül, tehát csak kintről tudjuk mozgatni az árnyékolót, míg a másik, hogy motorizáljuk a szerkezetet.

Hová kerül egy motorizált zsaluzia esetén az elektromotor?

Minden esetben a tengelyhez, vagyis ránézésre a motorizált zsaluzia csak abban különbözik a hagyományostól, hogy nem rendelkezik hajtókarral és kapcsolóval vagy távirányítóval működtethető. Sem a méret, sem a megjelenés terén nincs eltérés azonban a kettő között!

Hangos működés közben egy zsaluzia?

A mai zsaluziákat a legkülönfélébb zajcsökkentő megoldásokkal szerelték fel, ezáltal működésük egyáltalán nem jár zajhatással, hiszen a legtöbb érintkező felület puha gumibevonattal rendelkezik, ami rendkívül csendes működést kínál.

Ez a helyzet pedig nemcsak a hajtókaros, hanem a motorizált megoldásra is igaz, hiszen az elektromotor csendes búgásán kívül nem jár egyéb zajhatással a zsaluzia mozgatása.

Mekkora zajjal és kosszal jár egy zsaluzia felszerelése?

Jellemzően elhanyagolhatóval, hiszen minden zsaluzia méretre készül és kerül a helyére, vagyis még a külső tokos típusok esetében sincs szükség különösebb vésésre, illetve nagyobb fúrásra-faragásra.

A vakolható tokos változatoknál a kosz és a zaj az építkezés miatt értelemszerűen nem problémás tényezők, míg a külső tokos alternatíva kapcsán annyit kell tudni, hogy a rögzítésből származó forgácsot leszámítva nem jár kosszal a telepítés, az akkumulátoros eszközök elterjedése miatt pedig hangzavarral sem kell számolnunk.

Milyen hosszú ideig tart felszerelni egy zsaluziát?

Mivel minden zsaluziát méretre gyártanak, a kivitelező pedig bizonyára már korábban felmérte a helyszínt, illetve a lehetséges akadályokat, ezért egy zsaluzia felszerelése ritkán tart tovább 30-40 percnél a kipróbálással együtt.

A motorizált típusoknál ez néha több időt vehet igénybe, mert ilyenkor villanyszerelő köti össze az elektromotort a hálózattal, aminek a megfelelő kivitelezése további 10-15 percet vehet igénybe árnyékolónként.

Csak építkezéskor telepíthető egy vakolható tokos zsaluzia?

Kizárólag építkezéskor, esetleg utólagos homlokzati hőszigeteléskor. Ennek az oka abban keresendő, hogy az árnyékoló tokszerkezetét teljes mértékben elrejtik a köpenyfal mögött, tehát egy elkészült homlokzatnál óriási bontással és helyreállítással járna a folyamat, ami drasztikusan megemelné a kivitelezés költségét.

Hová rögzíthető a zsaluzia?

Ezt a kérdést a legtöbbször a megrendelő igényei és a nyílászárók kialakítása dönti el, hiszen a zsaluziák az ablaktokra és a homlokzatra egyaránt telepíthetők. Hogy mégis hová kerülnek, azt számtalan tényező befolyásolja, de fontos kiemelni, hogy a falra szerelt zsaluziáknál a hajtókaros működtetés nem opció – kivéve abban az esetben, ha kívülre szereljük fel a kurblit –, így csak a motorizálás jelenthet megoldást.

Ajtóra és speciális ablakokra is szerelhető zsaluzia?

Amennyiben a speciális nyílászárók megfelelően megközelíthetők, legyen szó akár fix, tehát nem nyílódó, akár különleges megjelenésű, például kör alakú ablakokról, a zsaluziák valamilyen formában, legrosszabb esetben homlokzatra szerelt megoldásként biztosan telepíthetők. Ajtóknál ugyanez a helyzet, a zsaluzia ugyanis kapható nagy méretben, teljesen felhúzott és összegyűjtött lamellákkal pedig nem gátolja az átjárhatóságot sem.

Bármilyen színben kérhető a zsaluzia?

A közhiedelemmel ellentétben a modern zsaluziák már nemcsak szürke vagy fehér, hanem a szivárvány szinte bármelyik árnyalatában pompázhatnak. Az alapszínek között garantáltan bárki megtalálja a homlokzathoz vagy a nyílászáró árnyalatához leginkább illeszkedő változatot, de nem árt tudni, hogy a legtöbb kivitelezőnél a színezés feláras, így ezt vagy bele kell kalkulálni költségeinkbe, vagy olyan vállalkozót választani, aki ezt ingyen kínálja.

Redőny vagy zsaluzia?

Az örök dilemma, aminek az oka nem más, minthogy a nyílászáróra telepíthető kültéri árnyékolók közül jelenleg a redőny és a zsaluzia uralják a piacot.

Alapvetően kijelenthetjük, hogy a két megoldás közel ugyanolyan teljesítményt kínál mind az árnyékolás, mind a biztonság, mind a hang- és hőszigetelés terén, azonban míg a redőny képes a százszázalékos fényzárásra, addig a zsaluzia a fényszabályozás tekintetében tekinthető páratlannak.

Ezt leszámítva azonban mindkettő ugyanúgy színezhető, motorizálható, automatizálható, tehát leginkább csak a saját ízlésünk lehet befolyásoló tényező a döntésben, de nincs jó vagy rossz választás, mindkét árnyékoló kiválóan képes elvégezni a feladatát.

Forrás: arnyekolas.blog, wikipedia.org

További bejegyzések

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Szórakozás a teraszon a hőségben - a megfelelő árnyékolással! - […] feledd, a megfelelő árnyékolás és környezet kialakítása mellett a jó társaság és a szórakozás is fontos szerepet […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük